top of page

İmlâcı'dan (Orhan E. Özenç) basketbola dair satırlar...

Search

2014 FIBA Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası 1. ve 2. Gün Değerlendirmesi

  • thegevshek
  • Sep 29, 2014
  • 8 min read

1. Gün

A Grubu:

Japonya - İspanya: 50-74

Açıkçası, Japonya'nın İspanya karşısında tutunması mucize olurdu desek yeridir. Son şampiyon, son çeyrekte frene bassa da, bilhassa 3. çeyrekte rakibine skorda 4-24 üstün gelmesi sayesinde, maçı erkenden kopardı ve rahat kazandı. İspanya'da Sancho Lyttle 19 sayı 12 ribauntla devleşirken, Alba Torrens 7/22 isabetle 14 sayı 4 ribaunt 2 asist, Cruz 12 sayı, Xargay 11 sayı 6 asist, Nicholls da 6 sayı 7 ribaunt ile mücadele etti. Japonya'da ise Oga sadece 4 sayı 5 ribaunt üretebilirken, ayakta kalan tek isim, 19 sayı 7 ribaunt kaydeden Tokashiki oldu. Takada ve Mamiya'nın 6'şar sayısı, Kudeken'in 5 sayı 4 asistlik performansı galibiyet için yeterli olmadı.


Brezilya - Çek Cumhuriyeti: 55-68

1. ve 3. çeyrekte sert savunmadan ödün vermeyen Çekler, güçlü rakibi karşısında farklı galip gelmeyi başardı. Kısa rotasyonundan sadece genç Paixao'dan (8s 3a) verim alabilen Brezilya'da, Santos 10 sayı 10 ribaunt, Souza 8 sayı 10 ribaunt, Pacheco da 9 sayı 5 ribauntla mücadele etti. Brezilya'da kısalarla uzunlar arasında düzgün bir pas trafiği olmadığı için, uzunlar genellikle hücum ribauntlarıyla etkili oldular. Çekler ise, Kulichova'nın riske edilmediği maçta, bileğini burkarak uzun süre kenarda oturan Burgrova (12s 5r) başta olmak üzere, Hanusova (15s 5r), Vesela (11s 11r), Viteckova (13s 4r 2a), Sedlakova (4s 4a), Elhotova (6s 2a) ve oyun kurucu pozisyonunda nihayet yürekleri ferahlatan Bartonova (7s 8a) ile galibiyete uzanmayı başardı.


B Grubu:

Mozambik - Kanada: 54-69

Turnuvanın iki acemi kadrosu arasında yapılan maçta, üçüncü çeyrek hariç iki ekip de maçı başabaş götürdü. Kazanan ise, kalite farkını konuşturan Kanada oldu. Dongue'un 10 sayı 10 ribaunt ile başı çektiği Mozambik'te Muianga 14 sayı, Ngulela 13 sayı 6 asist, Cossa da 9 sayıyla oynadı. Grup 3.lüğü konusunda dev bir adım atan Kanada'da ise, Tamara Tatham 11 sayı 4 ribaunt, Gaucher 11 sayı 7 ribaunt, Langlois, 11 sayı 5 ribaunt, Nurse 9 sayı, Pilypaitis 8 sayı 4 asist, K. Plouffe 6 sayı 3 ribaunt 2 asist, Ayim de göstere göstere 4 sayı 4 asistle oynadı.


Türkiye - Fransa: 50-48

Günün en çekişmeli mücadelesinde, çok şükür, kazanan taraf biz olduk. İkinci periyotta rakibe 3-12 mağlup düşen perilerimiz, üçüncü çeyrekte olağanın üzerinde bir hücum ve savunma direnci ortaya koyarak geriden gelmeyi başardı; başabaş geçen son periyotta ise, Işıl Alben'in son hücumdaki üçlüğü sayesinde 50-48 öne geçtik, ve Fransa'nın üst üste 2 hücumdan eli boş dönmesi sayesinde de maçı kazanmayı başardık. Hop oturup hop kalktığımız maçta, perilerimizden Nevriye 10 sayı 3 ribaunt 3 asist, Sanders 13 sayı 7 ribaunt, Işıl da 12 sayı 5 ribaunt 3 asist ile galibiyetin mimarı oldular. Esmeral'in 0/6 isabetle sadece 2 sayı üretmesi, Birsel'in de 1/10 isabetle yalnızca 3 sayı 3 asist 4 ribauntta kalması periler adına can sıkan hadiseler olurken, Bahar (4s) ve Şaziye'nin (3s) kritik sayıları oyuna can verdi. Birsel'in bu kadar düşük ritimde kaldığı bir günde şut kullanmaya devam etmekte böylesine ısrarlı olması, az kalsın maçın Fransa lehine dönmesine yol açacaktı, belirtmeden geçmeyelim. Fransa'da ise ilk periyodun sonunda hafif bir sakatlık geçiren ama sonradan oyuna dönen Dumerc 8 sayı 5 asist, Sandrine Gruda 11 sayı 13 ribaunt, Cata-Chitiga ve Amant 6'şar sayı, Gomis ve Ciak da 5'er sayı ürettiler, ama bu performanslar, galibiyet için yetmedi. Grup liderliği konusunda en mühim rakibimizi ilk maç sonunda saf dışı bırakmamız da, bu mücadele sonunda elde edilen zaferin tuzu biberi oldu.


C Grubu:

Küba - Avustralya: 57-90

Küba, her ne kadar son Amerika kıtası şampiyonu olsa da, Avustralya gibi bir dev karşısında 1. ve 3. çeyreklerde skorda çok geriye düşmesi sonucu, rakibine farklı mağlup olmaktan kurtulamadı. Amargo (19s) dışında ayakta kalan oyuncusu olmayan Küba'da Cepeda 6 sayı 7 ribaunt, Romero 8 sayı, Povea 7 sayı, Gelis ve Avila da 6'şar sayı kaydetti. Gövde gösterisi yapan Avustralya'da ise Penny Taylor 20 sayı 4 ribaunt 4 asist, Jarry 13 sayı 6 ribaunt, Snell 11 sayı 6 ribaunt, Francis de 11 sayı 3 ribaunt ile çift hanelere ulaşan isimler oldular. Bu isimlerin yanı sıra, Allen 9 sayı, Marianna Tolo 6 sayı 3 ribaunt, Laura Hodges 6 sayı 4 ribaunt, Burton ve Richards da 5'er sayıyla mücadele etti.


Güney Kore - Belarus: 64-70

Belarus maçı kazandı kazanmasına, ama bizim gibi, gerilerden gelip zorlayarak kazandı. 2. ve 3. çeyreklerdeki geri dönüşlerinin meyvesini az daha 4. çeyrekteki performansı yüzünden mahvedecek olan Belarus, henüz yeterince takım hüviyetine bürünmediğini bizlere gösterdi. Kore'de en dikkat çeken hadise, 15 yaşındaki 1.95'lik pivot Jisun Park'ın 15 sayı 6 ribaunt ile takımın en skorer ismi olmasıydı. Bu oyuncuyu ileride WNBA'de görebiliriz, söylemedi demeyin. Kore'de ayrıca Choi ve Shin de 12'şer sayı üreterek çift hanelere ulaşan isimler oldular. Y.Kim'in 9 sayısı, S.Lee'nin de 7 asisti galibiyete yetmedi. Belarus'un belkemiği Snytsina (17s 7r 5a) ve Leuchanka (10s 11r 6a) üzerlerine düşeni yerine getirerek maçı kendi lehlerine çevirirken, bu isimlere Drozd, Likhtarovich ve genç Papova 8'er, Troina da 7 sayıyla katkıda bulundu ve gruptan çıkma yolunda Belarus en önemli engelini aşmış oldu.


D Grubu:

Sırbistan - Angola (102-42)

Günün eze eze kazanmayı başaran bir diğer ekibi, Sırplar oldu. Rakibi karşısında hiçbir periyotta zorlanmayan Sırplar'da tüm oyuncular skora katkı yapmayı başardı. Takımda Radocaj 14 sayı 6 ribaunt 2 asist, Milovanovic 16 sayı 3 asist, Butulija 15 sayı 5 asist, Ana Dabovic 12 sayı 6 asist, Milica Dabovic 9 sayı 4 ribaunt, Rad ve Jovanovic 8'er sayı, Krnjic 7 sayı 5 ribaunt, Cado da 6 sayı ile fark yarattılar. Hem kalite, hem de tecrübe olarak rakibinin birkaç basamak gerisinde kalan Angola'da çift hanelere ulaşan oyuncu olmazken, Tomas ve Eusebio 9'ar, Mauricio 7, 5 faul alan Guadalupe de 5 sayı ile mücadele etti.


Çin - ABD: 56-87

Turnuvada fizik gücüyle ABD'ye zor anlar yaşatabilecek ekiplerin başında gelen Çin'in nefesi, üçüncü çeyrekte kesilmeye başlayınca, ABD maçı farklı kazandı. Çin'de Sun ve Chen 10'ar sayı üreterek çift hanelere ulaşırken, Shao 9 sayı 4 ribaunt, Gao 8 sayı 6 ribaunt, Zhang da 5 sayı 6 ribaunt ile mücadele etti. Oyun kurmakta ve pas trafiğini kontrol etmekte sıkıntı çeken rakibine kalite farkıyla üstünlük kuran ABD'de ise WNBA'in MVP'si Maya Moore 15 sayı 8 ribaunt 3 asist, Griner 15 sayı 7 ribaunt, McCoughtry 10 sayı, Augustus 11 sayı, Taurasi de 8 sayı ile galibiyette başrolü oynadılar.


--------------------------------------------------------------------------------------


2.Gün

A Grubu:

Çek Cumhuriyeti - Japonya: 71-57

İlk gün geç saatte, ikinci gün ise en erken saatte maç yaptığı için normalden az dinlenme imkanı bulan Çekler'in bu yorgunluğunu ilk üç çeyrek boyunca çok iyi değerlendiren Japonya, maç sonunu iyi oynayamadığı için sürprizi tamamlayamadı ve rakibine direnemeyerek maçı kaybetti. Özellikle 5/10 üçlükle 16 sayı üreten Miyamoto ile ilk üç çeyrekte rakibinin savunma konsantrasyonunu alt üst eden Japonya'da Tokashiki 10 sayı, Takada 7 sayı 7 ribaunt, Mamiya 6 sayı 6 ribaunt 4 asist, Oga da 6 sayı 3 asist ile mücadele etti. Çek Cumhuriyeti'nde ise Elhotova'nın (18s 4r) üçüncü çeyrekte başlattığı direnişe, ilk maçta sahne almayan Kulichova 19 sayı 9 ribaunt 3 asistle liderlik ederken, Bartonova 11 sayı 6 ribaunt 4 asist, Burgrova 13 sayı 3 ribaunt 3 asist, Vesela da 4 sayı 8 ribaunt 4 asistle iştirak etti, Viteckova ise 4 sayı 3 asistle mücadele etti, ve Çek Cumhuriyeti 2'de 2 yaparak bir üst turu garantiledi.


İspanya - Brezilya: 83-56

Uzunlar aynı kalitedeyse, kısalar ve kısaların kurduğu takım oyunu fark yaratır. Hücum ve serbest atış yüzdeleri bakımından oldukça kısır geçen bir ilk periyottan sonra, oyunun temposunu yukarı çekerek kendi istediği oyunu dikte ettirmeyi başaran İspanya, rakibe karşı açık ara farka koşmayı başardı. Gruptan çıkmayı bu galibiyetle birlikte garantileyen İspanya'da Lyttle 15 sayı 13 ribaunt 5 asist, Alba Torrens 15 sayı, Cruz 13 sayı 3 ribaunt, Laura Nicholls da 10 sayı 9 ribaunt ile başı çekti. Bu isimlere Martinez 8 sayı, Xargay 6 sayı, Gil 6 sayı 2 ribaunt 2 asist, Dominguez de 4 sayı 4 asist ile yardımcı oldu. Yine kısa rotasyonundan hemen hiç yarar göremeyen ve takım oyunu oynayamayan Brezilya'da, kısır pas trafiği sebebiyle potansiyelinin altında kalan oyuncular dolayısıyla, uzunlara gereğinden fazla mesai düştü. İlk maçta olduğu gibi yine daha ziyade hücum ribauntları üzerinden sayı üreten Brezilya uzunlarından Souza 12 sayı 7 ribaunt, Santos 9 sayı 4 ribaunt ile oynadı, onlara Pacheco 8 sayı, Pinto da 7 sayı 5 ribaunt 4 asist ile destek olsa da, galibiyet açık farkla İspanya'nın oldu.


Fransa - Mozambik: 89-45

Maç hakkında belirtilecek fazla veya hususi bir hadise cereyan etmedi. Dünyanın en iyi ekiplerinden olan Fransa, eksiklerine rağmen klasını zayıf rakibi karşısında konuşturdu ve tüm oyuncularından sayı katkısı alıp Mozambik'i ikiye katlayarak galibiyete uzandı. Gruda'nın 19 sayı 7 ribaunt, Tchatchouang'ın 12 sayı 3 ribaunt, Salagnac'ın 13 sayı 5 ribaunt, Ciak'ın 12 sayı 4 ribaunt, Skrela'nın 8 sayı 6 asist 4 ribaunt, Cata-Chitiga'nın 8 sayı 6 ribaunt, Dumerc'in 2 sayı 6 asist, Lardy'nin de 5 sayı 5 asisti ile oynadığı Fransa'ya, Mozambik sadece Dongue (18s 11r) ve Ngulela (10s) cevap verebildi, ve maçı büyük bir farkla kaybetti.


Kanada - Türkiye: 44-55

İlk üç çeyrek boyunca durağan ve sadece iki-üç oyuncuyu dahil ederek ürettiğimiz hücum düzeni sebebiyle kafa kafaya götürdüğümüz maçı, son periyotta hem savunmayı hem de hücumu istediğimiz seviyeye çekerek kazanmasını bildik. Kanada'da çift hanelere ulaşan oyuncu olmazken, Gaucher ve K. Plouffe 9'ar sayı ile en skorer isimler oldular, Ayim 6 sayı 5 ribaunt, Fields 6 sayı, Langlois ve Thorburn de 5'er sayı ile onlara yardımcı oldular. Perilerimizde ise Sanders 18 sayı 6 ribaunt, hakemlerin kolayca faul çaldığı Nevriye (orta mesafe şutu sağ olsun) 13 sayı 5 ribaunt, Tuğba 8 sayı, Birsel 7 sayı 6 asist, Işıl da 6 sayı 6 ribaunt ve 2 asistle mücadele ederek takımımızın gruptan çıkmasını sağladı. Ritmini bulduktan sonra engel tanımayan ekibimizde moral bozan tek hadise Esmeral (1/4) ve Şaziye'nin (0/4) isabet yüzdeleri oldu.


C Grubu:

Avustralya - Güney Kore: 87-54

Kore'nin güçlü rakibi karşısında tutunması zaten çok mümkün değildi, ama Avustralya hiçbir periyotta kalitesinden ödün vermeyince, açılan fark da beklenenden büyük oldu. Tüm rotasyonundan sayı katkısı alan Avustralya'da, Penny Taylor çoğu ilk yarıda olmak üzere toplamda 11 sayı 4 ribaunt 5 asist, Burton 10 sayı 6 ribaunt, Lavey 8 sayı 3 ribaunt 3 asist, Laura Hodges 14 sayı 4 ribaunt, Snell 13 sayı 4 ribaunt, Erin Phillips 4 sayı 7 asist 5 ribaunt, Marianna Tolo da 13 sayı 5 ribaunt 2 blok ile oynadı. Kore'de ise 15'lik yıldız adayı Park 1/12 yüzdeyle Avustralya'nın elit pota altı uzunlarına karşı ayakta kalamadı ve sadece 2 sayı üretebildi (elde ettiği tecrübe ise her şeyden önemli tabi), bu oyuncu haricinde S.Lee 11 sayı 8 ribaunt 3 asist, Y.Kim 17 sayı, A.Hong 10 sayı, H.Choi de 8 sayı ile oynadı. Avustralya böylelikle gruptan çıkmayı garantilerken, Kore gözünü Küba maçına dikti.


Belarus - Küba: 70-69

Turnuvada şu ana dek bizimle beraber her maçında heyecan yaşıyan tek ekip, Belarus oldu. İlk üç çeyrek boyunca rakibinin fiziksel oyununa karşılık veremeyen Belarus, son periyotta Leuchanka (20s 18s) önderliğinde geri dönmeye başladı ve en sonunda Drozd (1/7 isabetle 3s 4a 3r) ve Snystina'nın (18s 4r) arka arkaya iki üçlüğü ile maçı kazanmayı başardı. Belarus'ta ayrıca ilk yarıda ayakta kalan iki isimden biri olan Likhtarovich 12 sayı 5 ribaunt 3 asist, Papova da 12 sayı üretti. Son ana dek turnuvanın şu ana kadarki en büyük süprizini kovalayan Küba'da ise Quendo 19 sayı 10 ribaunt, Amarga 18 sayı 3 asist, Gelis 6 sayı 5 ribaunt 3 asist, Povea da 10 sayı 4 ribauntla mücadele etti, ama sonunu getiremediler. Böylelikle Belarus iki maçını da ite kaka kazanarak gruptan çıkmayı garantiledi, Küba ise gruptan çıkmak için Kore maçını kazanmak zorunda.


D Grubu:

Angola - Çin: 39-65

Atletizm, basketbolun temellerine ve sert savunmaya rakip olamadı. Mauricio'nun 18 sayısı ve 6 ribaundu, Guadalupe'nin de 7 sayı ve 7 ribaundu dışında potayı göremeyen Angola'ya, tüm oyuncularıyla sayı bulan Çin'in cevabı çok sert oldu. Çin'de Shao 14 sayı, Gao 11 sayı 5 ribaunt, Chen 7 sayı 5 ribaunt 6 asist, Cheng 5 sayı 6 ribaunt 2 asist, Sun 6 sayı 5 ribaunt, Yang da 3 sayı 4 asist ile oynadı, ve ABD mağlubiyetinin acısını fazlasıyla çıkarmış oldu. Böylelikle Çin'in gruptan çıkmak için en önemli engeli aştığı bu maçta, Angola (kalan maçı ABD ile oynayacakları göz önüne alınırsa) artık gruplara gayri resmi olarak veda etmiş oldu.


ABD - Sırbistan (94-74)

İşte günün en güzel maçı. İlk üç periyot boyunca başta Ana Dabovic (24s 3a) ile rakibine karabasan yaşatan Sırplar, sadece son periyotta rakiplerinin fiziksel üstünlüklerine karşı çaresiz kaldılar ve fark 20'ye kadar çıkmış oldu (maçın hakkı 5-8 sayılık bir farktı). Organize basketboldan ziyade, Dabovic kardeşlerin ve Milovanovic'in bireysel çabalarıyla maça tutunan Sırplar'ın nefesi, ABD'ye yetemedi ve tarihi bir zaferi kaçırmış oldular. Sırbistan'da Ana Dabovic'in yanı sıra Milovanovic (17s 9r), Milica Dabovic (3/13 isabetle 12s 3r 3a 3tç), Ajdukovic (10s 5r) ve Butulija (6s) ile mücadele etti. Hızlı hücumlarla rakibi dağıtan ABD'de ise MVP'liğinin yine hakkını veren Maya Moore 17 sayı 12 ribaunt 6 asist, Tina Charles 10 sayı 7 ribaunt, Augustus 8 sayı 4 ribaunt 3 asist, Whalen 8 sayı 4 ribaunt 4 asist, Dupree 7 sayı 4 ribaunt 4 asist, Griner da 10 sayı 10 ribaunt üretti. Fark yaratan isimse, benchten gelerek kritik anlarda fındık fıstık gibi şut sokan süper skorer Taurasi (20s 3r 3a) oldu. Gerçekten de, Sırplar'ın cevap veremediği tek isim, Taurasi'ydi. Böylelikle ABD grubu lider bitirmeyi (son maç Angola ile olduğu için) garantilerken, Sırbistan da kolay lokma olmadığını gösterdi.


(29 Eylül 2014)


 
 
 

Comments


Öne Çıkan Yazılar
Eski Yazılar
Arşiv
Etiket İle Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

İLETİŞİM İÇİN:

Başarıyla iletilmiştir!

OLASI TAKİPLER İÇİN

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2013 by İmlâcı (Orhan E. Özenç) Tüm hakları saklıdır.

bottom of page