top of page

ALTAYLAR'IN YÜKSELİŞİ  (Göktürk'ün yazıtlarından)

 

3000 senelik bir mirasın hiç soğumayacak külleri, dimağlarda, yüreklerde yarattığı heyecanla, bıraktığı yerden, kendine yakışır üslubuyla, nazeninle, temiz kalple ve edepli emekle, edebiyata bu köşede yansıyor... Göktürk, elçisi olduğu ihtişama sizleri davet ediyor...

TÜRK MİLLETİ VE ‘BOZKURT’ ONGUNU

 

Devletlerin çoğu kendini bir hayvanla özdeşleştirmiş ve bu hayvanı milli değer saymışlardır. Bu özdeşleştirme bazı durumlarda ülkenin coğrafi konumuna göre, çoğu zaman da ülkelerin kendilerini haiz saydıkları siyasi ve askeri güce ve halklarının eskiden beri süregelen yaşayış tarzlarına göre olmuştur.

 

Örneğin Birleşik Rusya'nın da parti amblemi olan 'ayı' Rusya'da kahramanlık, dürüstlük ve cesaret sıfatlarının karşılığı olarak kullanılmaktadır. Rusya’daki politikacıların bir kısmının Putin’i “baş ayı” ilan etmeleri ise ilk duyanda bir hakaret izlenimi yaratsa da bu Ruslar için İnönü’nün milli şefliğine benzer bir durum taşımaktadır.

 

İngiltere’nin başını çektiği Birleşik Krallık resmi armasında ise “aslan” figürü bulunmaktadır. İngiliz kültüründe güç sembolü olarak kullanılmaktadır. İronik bir şekilde erkek aslan “ormanın kralı” olarak benimsense de en büyük işlevi olması gereken avlanma ritüelini bile dişi aslana yaptırmakta ve hazır ava konarak mideye indirmektedir. Bu durum da İngiltere’nin asırlardır siyasi komplolar, aldatmacalar ve sömürge (aynen erkek aslanın dişiyi sömürmesi gibi) Dünya konjonktüründe haksız ve adaletsiz bir güce sahip olarak görülmektedir.

 

İspanyollarda da her yıl düzenlenen boğa güreşlerinden anlaşılacağı üzere boğa, önemli bir yere sahiptir ve İspanyollar için milli bir değer teşkil etmektedir. Pablo Picasso’nun 1937’de yaptığı İspanya İç Savaşını resmettiği (Guernica) tabloda da belirgin bir şekilde boğa figürüne rastlanmaktadır.

 

Hindistan, ineği kutsal saymış; Fransızlar horozu milli değer olarak türlü heykellerde ve resmi amblemlerde kullanmış; Amerika ise meşhur kartalını milli sembol olarak benimsemişlerdir.

 

Gelelim asıl mevzuya: bizim de mensup olmaktan büyük gurur ve şeref duyduğumuz Büyük Türk milletinin yaşayışında önemli yer tutan “Gök yeleli Bozkurt” sembolüne. Öncelikle Gök yeleli bozkurt sadece Orta Asya dolaylarında yaşayan bir kurt türüdür; Orta Asya’nın Türk halklarının ana yurdu olması hasebiyle de kurtlara Türk milletince sempati beslenmiştir.

 

Ayrıca Göktürkler’in Bozkurt destanı ile Büyük Türk İmparatorluğu’nu onlardan devralan Uygur Türkleri’nin Türeyiş destanlarında Türk soyunun doğmasında Aşina adlı bir dişi bozkurtun rolü olduğunu ve bu suretle soyun İlahi bir kaynağa bağlanması fikri benimsenmiştir. Yine Göktürkler'in Ergenekon Destanı’nda Türklerin Ergenekon’dan çıkmalarında yol gösterici olan, Bozkurt'tur.

 

Bozkurt’un yaratılış özellikleri olarak, Bozkurtlar bağımsızlık ve özgürlüklerine düşkündürler. Yakalandıklarında, gırtlak kısımlarında bulunan öd kesesini parçalamak suretiyle hayatlarına son verirler. Türklerin de benzer şekilde asırlardır kurdukları sayısız Devlet ve bunların bekası ve milletlerinin refah ve özgürlüğü için gösterdikleri uğraş kurtların bu davranışlarıyla fevkalade benzeşmektedir.

 

Büyük önder Atatürk’ümüzün Bozkurt sevgisi, ona verdiği değer apayrıdır ki Batılı yazar ve siyasetçiler kendisini “Bozkurt” lakabı ile anmışlardır.

 Atatürk’ün “Bozkurt” lakabıyla anılması ve Türklerin “Gök yeleli bozkurt”u milli değer saymaları şu sebeplerledir:

 

1) Soyadı Kanunu’nun çıkarılmasını müteakiben Atatürk kendi döneminde Adalet Bakanı olarak görev yapmış Mahmut Esat Bey’e Bozkurt soy ismini alması hususunu salık vermiştir.

 

2) Türkiyat Enstitüsü’nün kurulması sırasında Fuat Köprülü, Atatürk’e ambleminin nasıl olması gerektiğini sorduğunda “Karlı Tanrı Dağları'nın önünde elinde meşale tutan bir BOZKURT olsun, bu meşale genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ilminin ifadesi olsun. Ergenekon'dan çıkmamızda kılavuz olan Bozkurt, Türklüğün Anadolu topraklarındaki yeni devletinin kuruluşunu ifade etsin." demiştir ve enstitünün amblemi böyle hazırlanmıştır: 

3) Atatürk’ün emriyle kurulan Petrol Ofisi’nin amblemi kurtbaşı yapılmıştır ve halen bu amblemi taşımaktadır.

6) 1935 yılında Atatürk’ün emriyle çıkarılan Türk sigarası:

4) Atatürk’ün kurulmasına ön ayak oluğu Türk Ocakları’nın ambleminde de kurt figürü yer almaktadır. Atatürk’ün, Türk İzci Ocağı’ndaki izci çocuklara “Yavru Kurt” adını vermesi de bu sebepledir.

5) Çeşitli Türk paralarında ve pullarda Bozkurt figürüne yer verilmiştir:

8) Ankara Ulus Meydanı “Zafer Anıtı”ndaki bozkurt başı:

7) Kore’deki Türk Karargahı.

10) Maarif Vekaleti’nin 1925’te Türk Devleti’nin resmi armasını seçmek için düzenlediği yarışmada 1. olan amblem:

9) Atatürk’ün çalışma odasında bulunan hediye tunç Bozkurt heykeli:

- Bozkurt (23.03.2014)

İLETİŞİM İÇİN:

  • Wix Google+ page

Mesajınız başarıyla iletildi!

Birileri, 'paylaşmak' mı dedi demin?

OLASI TAKİPLER İÇİN

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2013 by İmlâcı (Orhan E. Özenç) Tüm hakları saklıdır.

bottom of page