top of page

İmlâcı'dan (Orhan E. Özenç) basketbola dair satırlar...

Search

Eurobasket 2015 Eleme Grupları İncelemesi (ve Şampiyonaya Katılma Hakkı Elde Eden Ekipler)

  • thegevshek
  • Aug 28, 2014
  • 6 min read

Evet, bugün itibariyle, önümüzdeki yıl düzenlenecek olan 2015 Avrupa Şampiyonası'nın Elemeleri tamamlandı ve turnuvaya katılacak takımlar belli oldu. Dünya Şampiyonası'nda mücadele edecek ve bu sebepten ötürü Eurobasket 2015'e doğrudan katılacak olan Türkiye, Sırbistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Finlandiya, Litvanya, Slovenya, Ukrayna ve Yunanistan'a, elemeler sonunda, gruplarını birinci tamamlayan Bosna Hersek, Belçika, İsrail, Letonya, Gürcistan, İtalya ve Polonya ve gruplarında en iyi ikinciler arasına girerek vizeyi alan Çek Cumhuriyeti, Makedonya, Almanya, İzlanda, Hollanda ve Rusya katıldı, wild card da Estonya'ya vurdu, ve böylece şampiyonada yarışacak tüm ekipler şekillenmiş oldu. Grupları kısaca incelersek:

A GRUBU 1.Bosna-Hersek 4/0 8

2.İzlanda 2/2 6

3.Büyük Britanya 0/4 4

Bu grubun iki sürprizi var, birisi, tarihinde bir ilki başararak Eurobasket'e katılma hakkı kazanan İzlanda (Mottola'nın Finlandiya ile 2013'te başardığını, bu sefer İzlanda ile NBA patentli 32'lik Stefansson başardı), diğeri de, Freeland'sız ama Luol Deng'li kadrosuna rağmen sıfır çeken Büyük Britanya. Britanya, geçen seneki Eurobasket'te yer almayı başarmıştı, fakat şimdi o günleri, 2012 Olimpiyatları ve Eurobasket 2011 günlerini mumla arıyor, buna karşın, Djedovic'in eksikliğine rağmen grubu firesiz bitiren, Teletovic (elini taşın altına koyarak yorucu bir NBA sezonundan sonra bile görevini yaptı) ve Kikanovic'li Bosna-Hersek'i de ancak tebrik etmek düşüyor bizlere.

B GRUBU

1.İsrail 4/2 10

2.Hollanda 4/2 10

3.Karadağ 3/3 9

4.Bulgaristan 1/5 7

Bu grupta da bahsedilecek iki unsur var. İlki, NBA oyuncularından yoksunken ritmini şaşıran ve basit bir takım seviyesine düşen Karadağ. Grubun ilk maçında İsrail'i inanılmaz bir oyunla uzatmalar sonucu deviren Karadağ'da, erken form tutan bir avuç saman alevi gördük. Takımda Sehovic kardeşler, devşirme pg Rochestie, bir parlayıp bir sönen Dragicevic ve kimi zaman Golubovic hariç maçlarda varlık gösterebilen oyuncu yoktu desek yeridir; ve elbette onlar da Pekovic ve Vucevic yok, Mirotic'i de İspanya'ya kaptırdılar diye ne kadar başlarını duvara vursalar yeridir. İsrail, NBA oyuncusu ve yıldız potansiyelli Casspi ve Eliyahu liderliğinde üzerine düşeni yaparken, grubun diğer sürprizi, Rik Smits'ten, yani 1989'dan beridir ilk kez Eurobasket'e katılabilecek olan Hollanda idi. Hollanda, elemelerin en ribauntçu birkaç takımından biri ve en az sayı yiyen ekibiydi; çok az sayı yiyip, yine bir o kadar sayı atarak, ucu ucuna kazandıkları maçlarla kaptılar bileti. Hele son maçta en yakın rakipleri Karadağ'a karşı aldıkları farklı ve net galibiyet, onların, meziyetleri kısıtlı ve alt düzey bir kadroya rağmen (biri hariç tüm oyuncular Hollanda liginde boy gösteriyor) doğru sistemde oynayan bir takım olabileceklerini gösterdi - tıpkı Karadağ'ın beyaz bayrağı çekmesi gibi. Son maçta işleri garantilemiş bir İsrail'e galip gelen Bulgaristan'ın ise Stoykov-Videnov'lu günlere dönmesine daha çok var, ama gencecik forvet Vezenkov şimdiden üst düzey basketbola hazır olduğu gösterdi. Emektar Kaloyan-Dejan İvanov biraderler de olmasa, vaziyetleri hiç iyi olmazdı.

C GRUBU

1.Polonya 5/1 11

2.Almanya 4/2 10

3.Avusturya 3/3 9

4.Lüksemburg 0/6 6

Polonya'nın sahip olduğu en iyi kadro bu değildi, ama çok temiz iş gördüler ve bileti kaptılar. Bilhassa Almanya karşısında aldıkları galibiyet ilham vericiydi. Grubun kumarbazı, Almanya oldu. Her ne kadar Barcelona gibi bir deve transferi gerçekleşse de, koç tarafından fiziken hiç hazır görülmeyen ve kadroya alınmayan genç ve yıldız pivot Tibor Pleiss'ın yokluğunda, Almanlar hop oturup hop kalktılar ve Avusturya'dan bile çekinir hale geldiler. Kemik kadro, Jagla, Olbrecht, Hamann ve Pleiss olmadan bu kadarını yapabiliyor, ama şimdilik istediklerini aldılar. NBA'e adım atan yıldız adayı guard Dennis Schröder, kadronun gediklileri Schaffartzik, Benzing, Steiger, ve Theis ile Kleber gibi genç yetenekler sayesinde gelecekleri parlak. Avusturya basketbolu ise, birkaç sene evvel FB Ülker'de tutunamayan Sloven asıllı pivot Rasid Mahalbasic varken, ciddiye alınması gereken bir ekip haline geldi. Lüksemburg'da ise basketbol namına konuşulmaya değer henüz bir şeyler mevcut değil.

D GRUBU

1.Belçika 5/1 11

2.Makedonya 5/1 11

3.Belarus 2/4 8

4.Danimarka 0/6 6

Belarus, Eurobasket 2013 elemelerinde bize çıkardığı zorluğu bu grupta yineleyemediği için, beklentilerin altında kaldı ve beklendiği gibi, iki favori Belçika ile Makedonya, güle oynaya şampiyonaya vize aldılar. Hervelle önderliğinde, Eurobasket 2013'ü birbirine kattığı gibi bu grubun da tozunu attıran Belçika'da, Kongo asıllı devşirme oyuncuların ağır işçiler şeklinde çalışmaya devam etmesi haline tünelin ucunda hep bir ışık olacaktır. Stojanovski kardeşler ve Sokolov hariç tüm aslarından yoksun kalan Makedonya ise, çareyi, Amerika asıllı devşirme ve kalburüstü pivotu Hendrix başta olmak üzere, Trajkovski ve Simonovski gibi isimleri ön plana çıkartmakta buldu ve beklenenin de üzerinde bir performans sergiledi. Danimarka ise, 20 yaşındaki guard Esben Reinholt haricinde bahsetmeye değer bir takım olamadı.

E GRUBU

1.Gürcistan 4/2 10

2.Çek Cumhuriyeti 4/2 10

3.Macaristan 4/2 10

4.Portekiz 0/6 6

Tüm gruplar içerisindeki en büyük Rus ruletçisi, Çek Cumhuriyeti oldu. Satoransky gibi bir yıldız adayı, Houska gibi kıvamını bulmuş oyuncusu, Balvin gibi genç bir Patrick Femerling adayı ve Jiri Welsch ile Lubos Barton gibi iki seçkin ve üst düzeydeki deneyim abidesinin varlığına karşın, Vesely'nin eksikliğinden midir bilinmez, Çek Cumhuriyeti ikinciliği bile son anda kotardı - hem de son maçta en yakın rakibi Macaristan'a dev bir farkla mağlup olmasına rağmen. Bu gruptaki ilk üç sıranın takımları, tam bir horoz dövüşü güttüler. Gürcistan, Zaza Pachulia'nın triple-double'a yaklaşan performansları, Shengelia ve Sanikidze'nin standartlarının üzerinde oynaması sayesinde, Markoishvili, Shermadini, Ricky Hickman gibi çok önemli eksikliklerinin üzerini örttü, grubu lider bitirdi. Alkışları hak eden bir diğer ekip, kuşkusuz, Macaristan oldu. Gulyas ve NBA kariyerli Kornel David bıraktığından beridir, ilk kez bir Eurobasket'e bu kadar yaklaşan Macaristan'ın kaderi de Avusturya gibi oldu. Çok genç bir ekiple grubu terleten Macaristan'da Toth, Vojvoda, Keller, Wittmann ve devşirme Jermaine Thomas, bir sonraki Eurobasket elemelerinde şimdiden bir bilete göz kırpıyor. Portekiz ise, 2011'deki kadrosundan vazgeçip tümden gençleşmeye gitti ve beklendiği gibi, herhangi bir başarı elde edemeden grubu son sırada tamamladı.

F GRUBU

1.Letonya 6/0 12

2.Romanya 4/2 10

3.İsveç 2/4 8

4.Slovak Cumh. 0/6 6

Şanssızlık diyorsak, piyangonun vurmadığı tek grup ikincisi olan Romanya'dan dem vurmamız gerekir. İsveç ve kalburüstü pivot Ricardo Petruska'dan beri hiç sesi soluğu çıkmayan Slovakya rekabet adına bir şeyler üretmekten uzakken, Letonya 2013'te herkesi hayran bırakan kadrosunu muhafaza ederek gereğini yaptı (umarım şampiyonada Porzingis gibi yıldız adaylarını da takıma monte ederler); Romanya ise, tempolu ve pek çok oyuncunun her maç çift haneleri görmesini sağlayacak skorer basketbolu sayesinde, Gheorghe Muresan'lı günlerden sonra Eurobasket'i görmeye hak kazanacaktı az kalsın. Gençleri yaşlılarla harmanlayan Romanya'da hemen her ilk beş oyuncusu, her maç çift haneli skor ve maç başına yaklaşık üç asist üreterek nefis bir top paylaşımı, pas dağıtımı yapıyorlar. Sayıları, asistleri, ribauntları, her şeyi paylaşıyorlar. Takım oyunları âlâ, yıldızsız kadroda ise Moldoveanu en ön plana çıkan oyuncu. Sırf onların şu halini görmek için bile Eurobasket'e vize alabilmelerini isterdim doğrusu. Fakat talih, bu sefer onlardan yana değildi.

G GRUBU 1.İtalya 3/1 7

2.Rusya 2/2 6

3.İsviçre 1/3 5

İşte bir diğer zulüm grubu. İsviçre'nin bile bir galibiyet aldığı üç takımlı bu grupta, liderliği, 2013'teki elemelerde olduğu gibi NBA yıldızlarından yoksun gelip enfes bir ekip oyunu çıkaran İtalya elde etti. Rusya ise onlara çok zorluk çıkarmasına karşın, ilk maçta İsviçre'ye 2 sayıyla mağlup olmanın acısını çekti ve grubu ikinci sırada tamamladı. İtalya'da NBA yıldızlarının yanı sıra, kaptan Stefano Mancinelli, Daniel Hackett, Giuseppe Poeta ve Nicolo Melli'nin eksikliğine karşın, her maç adeta canları çıkan paslanmaz çelik Datome, Aradori, Cinciarini, Marco Cusin, Vitali ve Alessandro Gentile üzerlerine düşeni yerine getirdi. Bu alternatifsizliği giderip bench'i sağlama aldıkları an, 2015'in çeyrek final adayı olurlar. Rusya, Kirilenko-Khryapa-Monia'nın ve Samoylenko-Savrasenko'nun bayrak yarışından çekilmesi sonrasında, Vorontsevich, Shved, Fridzon gibi eksikleri de hesaba katarak, Kurbanov, NBA'li dev pivotu Mozgov, ne point guard ne şutör guard olabilen ama hep üst kalibredeki oyuncusu Ponkrashov, bir diğer dev pivot Sokolov, efsanevi guard Sergei Karasev'in oğlu ve adaşı, çiçeği burnunda NBA oyuncusu guard Karasev, savunmanın belkemiği Kulagin ve Zubkov ile yola devam etme kararı aldığı için, beklenilen düzeye erişemedi, fakat nihayetinde şampiyonaya katılma hakkını elde etti. İlginç olan, wild card'ın damga vergisini ödememeyi seçen ve gençleşmek isteyen Rusya'nın, bu elemelerde genç sayılabilecek çok az isme yer vermesiydi. İsviçre ise, Thabo Shefolosha yokken, Mladjan kardeşler ile bir şeyler yaratmaya çalıştı, ama sürpriz Rusya galibiyeti haricinde esamileri okunmadı.


Fakat tüm bu hesaplar sonucunda varılan takım sayısı 23; e nerede 24. takım? İşte o takım da, wild card ile belirlendi ve gönlümüz Romanya'dan yana iken, seçim Estonya lehine oldu. Estonya esasen geçen senenin Ağustos ayında, ikinci eleme gruplarına katılmaksızın doğrudan wild card sahibi olabilme şansını ilk eleme gruplarının sonucunda Bulgaristan'ı yenerek elde etti ve ikinci tura hiç katılmadan doğrudan wild card sahibi oldu (kaynak için tıklayın). Onlar da, gençleriyle sürprizler yaptıkları 93 ve Muursepp'e rağmen varlık gösteremedikleri 2001'in ardından ilk kez Eurobasket'te yer alacaklar.


İç savaş yüzünden, turnuvanın planlandığı gibi Ukrayna'da mı, yoksa başka bir ülkede mi düzenleneceği henüz bilinmezken, şampiyonada yer alacak 24 takımın nihai listesi, (alfabetik sıraya göre) şöyle oluştu:


Almanya, Belçika, Bosna-Hersek, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsrail, İtalya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Makedonya, Polonya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Türkiye, Ukrayna, Yunanistan.

(28 Ağustos 2014)

 
 
 

コメント


Öne Çıkan Yazılar
Eski Yazılar
Arşiv
Etiket İle Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

İLETİŞİM İÇİN:

Başarıyla iletilmiştir!

OLASI TAKİPLER İÇİN

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube

© 2013 by İmlâcı (Orhan E. Özenç) Tüm hakları saklıdır.

bottom of page